Diskuse

Krkavčí matka

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

alex hart

26. 2. 2008 10:59
Je zde ale ještě jeden moment...

To, že je dítě občas u babičky, mi problém nedělá, to už jsem napsal v diskusi níže. Za daleko důležitější považuji to, jak matka dítě vychovává.

Je zde ale ještě jiný úhel pohledu... I přesto, že dříve neměli chudí rodiče na své děti dostatek času, byly ty děti i přesto, sice ne vždy ale velmi často dobře vychované. Proč?

V chudé rodině byly ty vztahy vždy poněkud více natvrdo, když např. někdo něco snědl ze společného, na ty ostatní prostě nezbylo, neměli prostě dost prostředků na to, aby se mohly všechny průšvihy vyžehlit prostě tím, že rodina má dost peněz. To byl sám o sobě silný výchovný moment. Také sounáležitost sourozenců tam, kde bylo v rodině více dětí, byla jiná.

A konečně, a to považuji asi za to nejhlavnější, rodiče si tehdy prostě nemohli dovolit, děti rozmazlovat, jako se to běžně děje dnes.

0 0
možnosti

Andrea Jamborová

26. 2. 2008 11:09
Re: Je zde ale ještě jeden moment...

Nemyslím si, že by v dnešní době paušálně byly děti vychovávány hůře jen proto, že je jiná doba. Jsou jen vychovávané jinak. Jistě jsou rozdíly ve výchově. Je to dáno částečně i tradicí v rodině. Nesrovnávala bych ale výchovu dnešní a např. výchovu před čtyřiceti lety. To mi příjde jako srovnávat žebřiňák s autem. Obojí je pojízdné, obojí má kola, ale s žebřiňákem byste toho už v dnešní době moc nenajezdil.

0 0
možnosti

alex hart

26. 2. 2008 11:30
Re: Re: Je zde ale ještě jeden moment...

Ano, to máte pravdu, ale z velké části je to vše dáno jen blbou módou, nikoliv tím, že by to dnes bylo všechno lepší.

A právě proto srovnávám i to, co vy pokládáte za nesrovnatelné.

Myslím si totiž, že snad máme ještě alespoň nějaké zbytky mozků, které ještě nevymyla reklama, a že jsme snad schopni (i schopny) posuzovat užitečnost některých za každou cenu nových a moderních věcí. A to i včetně dopadu do výchovy dětí.  Bohužel mám pocit, že dnešní neuspokojivý stav výchovy a vzdělávání našich dětí je dán právě tím, že zcela nekriticky podléháme módním vlivům, že opouštíme to staré dobré a osvědčené, ale to nové jaksi stále není to ono. 

Proč asi nejsou učitelé (ani ministerstvo) schopni  konečně ustanovit státní maturity? Ono by to šlo velice snadno, ale když se narazí na to, že by se tím měřil nejen výkon žáků ale současně i výkon učitelů, tak je to neprůstřlná záležitost. A tak bychom mohli pokračovat ve kterémkoliv oboru souvisejícím s výchovou dětí (a ostatně i kdekoliv jinde).

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3050x
Občas sluníčko, občas mraky.