Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jarka

29. 1. 2008 17:12
to co popisujete je extrem

ale aby se dite podilelo spolu s rodici na chodu domacnosti ci pomohlo na zahrade, ci ve starosti o babicku je v poradku. Primerene - a to je ten limit, ktery je potreba spravne odhadnout.

0 0
možnosti

Andrea Jamborová

29. 1. 2008 18:33
Re: to co popisujete je extrem

Ano, toto byl extrém. Za další extrém považuji to, když dítě doma nedělá vůbec nic.

0 0
možnosti

Jarda

29. 1. 2008 16:27
Jak to vidí zákon o rodině

 Dítě, které žije ve společné domácnosti s rodiči, je povinno podle svých schopností jim pomáhat. Je dále povinno přispívat i na úhradu společných potřeb rodiny, pokud má vlastní příjem, popřípadě majetek, kterého lze použít pro společné potřeby rodiny.

0 0
možnosti

hanka

29. 1. 2008 15:03
moje dětství

Když popisuju svým dnes již dospělým dětem své úkoly v dětství, mám pocit, že si myslí, že mluvím o době Marie Terezie (je mi 46 let). Jejich povinnosti - rozdělit si úklid, něco koupit, občas něco uvařit nebo pomoct na zahradě jsou ve srovnání s jejich vrstevníky maximalistické - většinou nikdo nedělá nic. Já musela (a nestěžuju si, neb mě to naučilo plánování a organizaci času a taky odpovědnosti) dělat mnohem víc než Vaše kamarádka, měli jsme totiž hospodářství (krávy, pole...) a taky nemocnou babičku a dědu a mí rodiče navíc chodili do práce na směny. Ale takhle to mělo na vesnici spousta dětí. Navzájem jsme si pomáhali a učili se spolu. Stihla jsem i školu, vrcholový sport, hudebku. A myslím, že pro život to bylo mnohem lepší než život panelákových flákačů dnes. Občas se mi to nelíbilo, ale doma se nikdo neflákal, všichni museli pracovat. Dnes pracujeme se sourozenci na vrcholových manažerských pozicích. Tak co je lepší?  Dřív to byl normál, aspoň na venkově.

0 0
možnosti

Marie

29. 1. 2008 15:13
Re: moje dětství

Souhlasim s Hankou,ani mně a taky mym dětem neuškodila prace doma.Dcera přišla před lety o praci a bylo pro ni velice ponižujici hlasit se na pracak.Taky velice rychle sehnala si dalši."Co se v mladi naučiš":-)

0 0
možnosti

Glock

29. 1. 2008 14:57
Hlavně je to o pochopení

Hlavně je to o pochopení domácích prací jako dalšího druhu výchovy - k samostatnosti, odpovědnosti. V duchu hesla "Kdo nepracuje, ať nejí". Ke každému věku přísluší určitý rozsah povinností a dodržování určitých pravidel.

0 0
možnosti

Grush

29. 1. 2008 15:05
Re: Hlavně je to o pochopení

Tak. Není dobré ani příliš ubírat, ani příliš přetěžovat. Kde je ale ten pomyslný "zlatý střed" si musí každý srovnat se svými potomky a svým svědomím.

0 0
možnosti

SID

29. 1. 2008 13:58
To jsi teda přestřelila !!!

Dnes už prakticky žádnou levnou pracovní sílu neznám. Před 20 roky se možná ještě na některých vesnicích vyskytovaly, ale dnes už i tam pošlou děti své rodiče s přehledem někam do ......., protože ještě musí zvládnout počítač, SMS, telefonát s kamarádkou, chat.........   a na nějaký úklid svých vlastních triček už jaksi není čas. Ona ta novodobá dětská lenost má ale i svůj jiný dopad. Už jste někdy zaměstnávala 19 kluka, nebo holku ? To byste je nejraději zabila! Leví, líní, kam je postavíš, tam stojí, chybí jim fortel ......., všemu rozumí, ale nic neumí. Utěšuji se, že možná někde existují i vyjímky.

0 0
možnosti

Andrea Jamborová

29. 1. 2008 14:06
Re: To jsi teda přestřelila !!!

Především si myslím, že vše je o výchově. Já bych to ale neviděla tak černě. Děti si k tomu potřebují říct svoje (já si taky vždy řekla svoje), ale udělají to oč je člověk požádá. A že vše ví nejlépe? My jsme přece v devatenácti také věděli všechno nejlépe.:-) Alespoň já ano. Vy ne?

0 0
možnosti

zeto

29. 1. 2008 13:48
No jistě,

všeho s mírou. Moje děti /11 a 14) mají mimo svého "bordelu" na práci pouze nandat a vyndat nádobí do/z myčky a vynést koš. Samozřejmě se občas najde i něco dalšího - třeba dojít do obchodu nebo vysát koberce. Ale já to prostě považuji za normální - všechno jsou to činnosti zabírající 5 - 10 minut denně. Na chodu domácnosti se musí podílet všichni podle svých schopností.

0 0
možnosti

Aro

29. 1. 2008 13:42
To nemyslite vazne

Vase kamaradka na Vas nemela cas a Vy kvuli tomu budete hulakat ze dite se doma nema venovat domacim pracem. Predpokladam ze Vy mate predstavu jak rozmazlene vychovavat svoje deticky, jen proboha prosim nepouzivejte k obhajeni svych nazoru slova jako "otroctvi", deti se musi ucit zodpovednosti a maji cas na hru i na praci, pokud chcete rozmazleneho lenocha, kupujte mu vse a tocte svym svetem kolem nej, naopak nekdo necha sve potomstvo umyt horu nadobi a vseho mozneho aby pak dostal pod stromek svoje vytouzene kolo..

No budiz, ale nehapu je ty aktivisty kteri nahlas krici kdyz nekdo ma malemu decku facku za to ze se spatne chova nebo ze mu da zaracha na samozrejmou vec jako je vecernicek, ze nekdo zaukoluje dite domacima pracema ... muzete nam predstavit ceho dosahlo Vase dite a jak jej vychovavate? mozna ze mne by bylo nabliti z Vas jako z matky, a to nejen proto ze dite na Vas nevidi ze si vsimate hlubsich sovislosti ve svete kolem

A mate vubec dite, ze rikate LEVNA pracovni sila? :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3050x
Občas sluníčko, občas mraky.