Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

chodovar

10. 4. 2008 16:33
Ano,

úplně nejlepší by bylo nařídit zákonem, kolik každý člověk musí přečíst knih měsíčně nebo za rok. Ustavit úřed, kam by si každý povinně chodil pro potvrzení, že z přečtených knih složil zkoušku.

Přece politik ví, co je pro lidi nejlepší, tak jim to vnutí.

Co na to říká soudruh Jandák? Divím se, že to ještě nenavrhnul.

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

10. 4. 2008 16:06
číst se dá i na počítači

papírových knih jsme přečetl tuny. ale od te doby, co prisel internet, jsme precetl vic knih nez drive - na obrazovce pocitace

0 0
možnosti
AJ

Andrea Jamborová

10. 4. 2008 16:31
Re: číst se dá i na počítači

Počítač, nebo kniha... hlavně, že čtete. I když pročítat normální knihu, držet ji v ruce a prsty si hrát s následující stránkou pro mě znamená určitou sounáležitost s tímto předmětem. Čtený text tak více prožívám.

0 0
možnosti
J

jondr

10. 4. 2008 15:57
Nevím, jestli to vůbec vadí,

ale jsem přesvědčen, že nečtou. Podívejte se na tento blog a na gramatiku a sloh těch mladších, zvláště mužů. Katastrofa, a je to evidentně ani netrápí. Psát srozumitelně česky se člověk naučí jenom četbou, ničím jiným. Takže opakuji - nečtou.

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

10. 4. 2008 16:18
Re: Nevím, jestli to vůbec vadí,

ja treba pisi v diskusich na netu jako prase. jsem liny pouzivat shift, liny pouzivat interpunkci, liny opravovat prekkepy, a obcas v tom forfru napisu peknou hrubku, kterou bych pri peclivem psani nikdy neudelal (pri rychlem psani casto zamenuji foneticky podobna pismena az me to obcas prekvapuje)

pritom se psanim (i kdyz to neni hlavni naplni me prace) zivim a bez problemu umim napsat profesionalni text, at uz anglicky ci cesky, ktery bude ve velkem nakladu vytisten na drahy papir v nakladne vazbe

problem je totiz v tom, ze neformalni netova diskuse neni ekvivalentem psani z realneho zivota - je ekvivalentem neformalni mluvy, povidani v hospode, kde se nikdo nezabyva kvalitou prednesu nebo spisovnosti pouzitych slov. natoz preklepy

0 0
možnosti
HH

metalovy duchodce

10. 4. 2008 15:51
i

problémy se čtením měli i moji vrstevníci právě v těch 70-80 letech, ne všichni začali číst knihy, prostě někomu jde lépe to a někomu zas něco jiného. Dnes není kniha v klasické formě jediným zdrojem  informací. Dnes  myslím musíte umět číst víc. Například většina sdělení na internetu je v psané formě..

0 0
možnosti
AJ

Andrea Jamborová

10. 4. 2008 16:25
Re: i

To máte naprostou pravdu, že dnes se informace dají sehnat naprosto jiným způsobem. Ulehčuje to internet a proto o konkrétní informaci, kterou potřebujete, nemusíte přečíst celou knihu, ale stačí vám k tomu zadat "klíč" na netu a jste informován. A proto si myslím, že říkat o dnešních dětech že nečtou, nebo čtou málo je mylné. To jsou právě ty možnosti navíc, které jsme neměli a proto jsme třeba přečetli o dvě knihy víc, abychom se dozvěděli to co nám dnes může nabídnout internet ve dvou odstavcích.

0 0
možnosti
AH

alex hart

10. 4. 2008 15:30
Ještě větší problém , než by se zdálo !!! -1-

Pokud bychom věc stavěli do polohy, že děti málo čtou (a tedy za to mohou), je to samozřejmě do značné míry nesmysl. To autorka ve svém článku podle mne docela jasně popisuje, myslím, že vystihuje dobře i příčinu problému. Je totiž snadnější hrát hru, nebo čumět do bedny. Kniha se dostala na žebříček popularity až za uvedená lákadla. Pak asi nezbývá než pokrčit rameny a s tímto trendem se smířit. Ale následky tohoto nečtení (i nemluvení a společenského nesoužití) jsou velmi závažné. Mimo jiné jde o neschopnost mladých samostatně artikulovat řádně myšlenku, neschopnost vnímat pořádně text i mluvený projev, což bylo dříve naprosto běžné.

Pokud tedy postavíme problém do té polohy, že tím že již tolik nečteme, se tím něco závažného ve společnosti děje, ta blahosklonná shovívavost by rázem u většiny soudných lidí měla jít stranou a přinejmenším by měli alespoň trochu přemýšlet o širších souvislostech současného vývoje naší společnosti. 

pokračování ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3050x
Občas sluníčko, občas mraky.